Sector zone Metaalbewerking & Materialen

Op de sectorzone Metaal bewerking & Materialen in Hal 1 bij het Metaaluniepaviljoen worden een aantal actuele relevante onderwerpen belicht zoals materialen, het effectief inzetten van personeel, robotisering, digitalisering en cybersecurity. Doel van de sectorzone is om u als bezoeker gericht aan het denken te zetten en bij uw bedrijf de discussie over deze onderwerpen op gang te brengen. Vanuit Teqnow zijn adviseurs aanwezig om u van aanvullende kennis en informatie te voorzien.

De onderwerpen die we in de zone belichten ziet u hieronder. Deze zijn ingevuld door exposanten van ESEF en TechniShow:

Materialen
Vraag: Hoe kies ik het meest geschikte materiaal?
Bedrijf: Ceratec
Producten: Producten van technisch keramiek
Boodschap: Veel constructeurs kiezen standaard voor steeds dezelfde materialen. Deze materialen kent men goed en heeft men veel ervaring mee. Door ,afhankelijk van de toepassing, het meest geschikte materiaal te kiezen kan er veel effectiever worden geconstrueerd. Zorg dat de materialenkennis op pijl is, zodat het effectiefste materiaal voor een specifieke toepassing kan worden gekozen. Ook technisch keramiek heeft een constructeur veel te bieden.

Personeel
Vraag: Hoe kan ik groeien met mijn huidige personeel?
Bedrijf: Kumatech
Producten: Plaatwerkonderdelen die geneste plaatwerkonderdelen kan herkennen en van een tekst kan voorzien
Boodschap: Bij het uitsorteren  van geneste lasergesneden plaatonderdelen kan veel verkeerd gaan. Om goed te sorteren heb je een vakman nodig die tekening kan lezen. Door gebruik te maken van de moderne technische mogelijkheden is het mogelijk om de onderdelen foutloos te sorteren, zelf door mensen die alleen kunnen lezen.

Robotisering
Vraag: Hoe kan ik effectief robotiseren?
Bedrijf: QTH
Producten: Nulpunt opspansystemen en machineklemmen
Boodschap: Op dit moment is er veel aandacht voor robotisering. Veel robots leveren niet op wat er van te voren van werd verwacht. Met de aanschaf van een robot ben je er namelijk niet. De gehele werkplek moet optimaal voor robotisering worden ingericht. Zonder goede (op afstand bestuurbare machineklemmen) en nulpuntopspansystemen blijft de effectiviteit van de robot vaak achterwege.

Digitalisering
Vraag: Enkelstuks tegen de prijs van serieproductie?                                              
Bedrijf: Metafas
Producten: Geprinte elektronica en producten waarop geprinte elektronica is verwerkt
Boodschap: Digitalisering maakt veel meer mogelijk dan de meeste mensen beseffen. Middels Internet of Things (IoT) kunnen objecten met elkaar worden verbonden. Sensoren kunnen data verzamelen en doorsturen waarna deze geanalyseerd kan worden. Dit kan leiden tot geheel andere verdienmodellen. Digitalisering
kan ervoor zorgen dat je enkelstuks kunt verkopen, produceren en leveren tegen de kosten van serieproductie. Miniaturisering van elektronica heeft dit mede mogelijk gemaakt. De getoonde objecten zijn goede voorbeelden van deze miniaturisering van elektronica.  

Cybersecurity
Vraag: Hoe cyber secure ben ik?                                                      
Boodschap: Digitalisering biedt enorme kansen. Ook voor criminelen. Ben je bewust van de mogelijkheden voor criminelen en neem actie om cybercrime te voorkomen.