Composietenplein

Vakbeurs ESEF lanceert Composietenplein
De toeleveringsvakbeurs ESEF (20-23 maart 2018 in Jaarbeurs Utrecht) krijgt voor de eerste keer een Composietenplein. Dit plein heeft als doel het materiaal composiet met al haar toepassingen onder de aandacht te brengen van het vakpubliek. Apart gepositioneerd om zich te kunnen onderscheiden als materiaal.

De gewichtsbesparing die met composiet bereikt kan worden, is reden om niet alleen in consumenten- maar ook B2B producten méér composiet in te zetten. Stilaan ontdekken steeds meer segmenten composiet als materiaal en ervaren de voordelen. Tijd om dit ook een podium te geven op ESEF, de vakbeurs voor toeleverend Nederland. Floris de Zwart, Brandmanager ESEF & TechniShow: “Nederland heeft een krachtige maakindustrie met veel gespecialiseerde toeleveranciers. Dan wil je ook kunnen praten met specialisten die problemen kunnen oplossen en dienen alle materiaalkeuzen vertegenwoordigd te zijn op ESEF. Met deze verbreding geven we de bezoeker nog meer mogelijkheden in zijn zoektocht naar de beste toeleverancier voor hem.”

Intrinsieke voordelen
Marcus Kremers, voorzitter van CompositesNL: “Composieten hebben veel intrinsieke voordelen, zoals lichtgewicht, corrosievrij, superieure structurele eigenschappen en vormvrijheid. Met recente ontwikkelingen op het gebied van automatisering en industrialisatie gaan de kosten omlaag en kunnen composieten in veel meer markten en toepassingen gebruikt worden. Brancheorganisatie CompositesNL juicht dit toe en is verheugd dit op het Composietenplein op ESEF verder uit te kunnen dragen.”

Op het Composietenplein zijn de volgende tien bedrijven vertegenwoordigd:

  1. 1D Composites B.V.
  2. CNC Freestechniek
  3. Composite Structures B.V.
  4. CompositesNL
  5. Fatol Kunststoffen BV
  6. Kühne Industrie B.V.
  7. Lightweight Structures B.V.
  8. Pontis Engineering bv
  9. TenCate Advanced Composites
  10. Fa. Duursma

De deelnemers bieden een variatie aan toepassingen en producten die zij laten zien. Lightweight Structures toont bijvoorbeeld een stuk composiet vakwerkbrug en een thermoplastcomposiet drukvat. “De brug is gemaakt van pultrusies, die zonder boutverbindingen maar met lijmverbindingen zijn geassembleerd”, zegt Aldert Verheus, directeur van Lightweight Structures. “Het drukvat (deel uit een wateronthardingssysteem voor een Belgische klant) is geheel thermoplastisch. Eigenlijk is alles eraan uniek: de continuglas/PP tape wordt in Nederland gemaakt, het wikkelen van het drukvat met een robot en deze tape is in Nederland ontwikkeld en wordt in een meerjarige order nu uitgevoerd. De doorlooptijd van de ontwikkeling was slechts een paar maanden.”

CNC Freestechniek
Een exposant die de huidige ontwikkelingen van composiet als aanleiding voor deelname aan het Composietenplein zag, is CNC Freestechniek uit Apeldoorn. “Wij zijn al jaren betrokken bij het bewerken van composieten voor alle branches”, zegt Joop Lahm, directeur CNC Freestechniek. Het bedrijf uit Apeldoorn wil graag onbekendheid over composiet wegnemen. “Het gevoel bij de metaalbranche is dat staal stevig en robuust is. Toch stapt iedereen met een gerust hart in een vliegtuig waarbij een groot aantal onderdelen van composiet gemaakt is. Daarom leek het de vereniging goed om de verschillende aspecten te laten zien op het composietenplein”, vervolgt Lahm. CNC Freestechniek is gevraagd als exposant vanwege de kennis op het gebied van verspanen en omdat CNC Freestechniek uitleg kan geven over het bewerken van composiet.
“Net als er niet één type frees of boor is voor staal of RVS is er ook geen één composietfrees. We zijn in staat om kwaliteit, productiviteit en kostprijs per product te verbeteren en hierdoor faalkosten te verminderen”, legt Lahm uit. “Tijdens de beurs laten we zien welke variëteit aan gereedschappen er beschikbaar zijn voor het bewerken van composieten. Aan de hand van voorbeelden maken we dit duidelijk en kunnen we dit verklaren en oplossingen voorstellen. We kunnen in gesprek gaan over toepassingen en adviseren aangaande gereedschappen, machines, strategie en veiligheid.”
 

Naast het aanbod zijn er inhoudelijk ook enkele sessies in de theaters waar men door middel van workshops en praktijkcases de kracht en veelzijdigheid van composiet leert kennen.

De vakbeurs ESEF is het centrale en interactieve platform voor industriële toeleveranciers in de (maak)industrie. ESEF focust zich voornamelijk op: industrieel toeleveren, industrieel uitbesteden, productontwikkeling en engineering (technische ontwikkeling). Binnen ESEF kunnen de vakbezoekers verschillende materialen met elkaar vergelijken: metaal, kunststof, rubber, aluminium, en nu ook composiet.

Composietenplein, hal 2, stand A039